Używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Robimy to w celu poprawy komfortu przeglądania strony i wyświetlania spersonalizowanych reklam. Zgoda na te technologie pozwoli nam na przetwarzanie danych takich jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. O stosowanych plikach cookies można przeczytać tutaj. Jeśli nie zgadzasz się na stosowanie plików cookies, opuść serwis.
...hmmm, nie piszą, ale znalazłem inne tabletki rozpuszczalne gdzie podali, jest 68 mg sodu na tabletkę, tyle co nic. I pewnie inne wapnie mają podobnie.
(07-28-2026, 12:30 PM)tomakin napisał(a): Aż sprawdzę, ile ma mój rozpuszczalny.
...hmmm, nie piszą, ale znalazłem inne tabletki rozpuszczalne gdzie podali, jest 68 mg sodu na tabletkę, tyle co nic. I pewnie inne wapnie mają podobnie.
jak to jest z absorbcją wody z jedzenia? wchłania się przez jelito cienkie stopniowo i sukcesywnie przez parę godzin, czy większość z niej idzie do jelita dopiero po 3-4 godzinach, gdy w żołądku kończy się trawienie?
jak zjem duży objętościowo obiad zawierający dużo wody (rozgotowana kasza + ziemniaki) to unikać picia 3 godziny później, żeby nie przeciążyć zdolności nerek?
Można jakoś łatwo zneutralizować kwaśny odczyn tabletek z wapniem, żeby oszczędzać szkliwo? Wapń w formie mleczanu, dużo kwasu cytrynowego w tabletce. I czy nie zmniejszy to przyswajania?