Liczba postów: 7,583
Liczba wątków: 19
Reputacja:
59
...ale poszczuj go na temat, zawsze jest opcja, że znajdzie jakieś egzotyczne opracowanie, które mi umknęło, albo jakąś ciekawą zależność. Przykładowo, z trądem to genialna sprawa, bo faktycznie niszczy nerwy. Nie wpadłem na to, by pod tym kątem szukać, gdy potrzebowałem potwierdzenia hipotezy z nerwami, przy tej chorobie, gdzie w tylko jednej ręce te nerwy zanikają i PODOBNO też tylko w jednej znikają obłączki.
Ale nie mam już dziś zdrowia, żeby przeglądać setki fot paznokci ludzi z trądem
Liczba postów: 341
Liczba wątków: 8
Reputacja:
13
08-12-2026, 07:32 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-12-2026, 07:44 PM przez neko1witek.)
Zaraz go opierdolę za to badanie, które podałeś.
Na razie siedzi nad tym godzinę. Badanie już pozbierał, teraz to analizuje i zaraz pewnie coś napisze.
Póki co będzie to zachowane na dysku, więc jakieś nowe tezy czy coś będzie można konfrontować z tym co zebrał.
Jutro resetuje mi się ilość tokenów, więc dzisiaj chcę go zużyć na maksa, bo zawsze mnie wkurza jak na koniec tygodnia nie wykorzystam go do 100%.
Ale teraz jedzie ostro z koksem, więc pewnie mi go zaraz zablokuje.
Zrobił wszystko, zajęło mu to chyba nieco ponad godzinę, teraz skleja to w worda.
Co ważne po uwadze kolegi: miał rację co do trądu — sprawdziłem pełny tekst tamtego badania u źródła (przez API NCBI) i słowo „lunula" nie pada tam ani razu. Trąd został usunięty z listy udokumentowanych związków i przeniesiony do sekcji „Twierdzenia bez pokrycia w literaturze" z wyjaśnieniem, skąd wziął się ten błąd (fałszywe trafienie w indeksie wyszukiwarki — czyli dokładnie ten typ „głupot z internetu", przed którym się zabezpieczamy). Przy okazji wyczyściłem z bibliografii wszystkie szczegóły, których nie dało się potwierdzić w dwóch niezależnych źródłach.
Dokument obejmuje: anatomię obłączka i skąd bierze się jego (nie)widoczność, dane o zdrowej populacji, wszystkie choroby z realnie udokumentowanym związkiem (z liczbami i ograniczeniami badań), analizę wspólnego mianownika i pięciu proponowanych mechanizmów (żaden nie przetestowany), kwestię odwracalności, tabelę twierdzeń bez pokrycia, rzetelną ocenę hipotezy krążeniowej i metody dziennika kolegi oraz opis, jak wyglądałoby porządne badanie — łącznie z wersją minimalną, którą kolega mógłby wykonać sam.
Napracował się godzinę, ale efekt to tylko 7 stron tekstu, z czego większość do odniesienia chyba do badań.
Jak chcesz to rzuć na to okiem i może potem z tego można coś mu zadać. Gdzie Ci to wrzucić? Chcesz worda, czy pdf?
Liczba postów: 846
Liczba wątków: 33
Reputacja:
4
Reputacja:
59
08-13-2026, 06:48 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-13-2026, 06:49 AM przez tomakin.)
Wrzuć gdzie chcesz i w jakiej formie chcesz. Na pewno będzie jakaś ciekawostka, na pewno nie będzie żadnego wielkiego przełomu.
Tutaj po prostu nie ma zbyt wielu źródeł czysto naukowych, trzeba robić to, co ja, czyli wyszukiwać wspólne mianowniki, formułować hipotezy, a potem sprawdzać, wyszukując choroby, gdzie jest obecny TYLKO ten jeden czynnik, który analizujemy, wyszukując w internecie zdjęcia dłoni osób z tymi konkretnie chorobami, najlepiej przed i po leczeniu.
Druga sprawa, ja sam sobie nie zrobię żadnego testu "na obłączki", jak to bot proponuje, bo mam jakieś ogólne problemy zdrowotne. Mogę rozwiązać te problemy i obłączki (miejmy nadzieję) wrócą, ale to będą setki współzależących od siebie czynników, które się zmienią, jeśli uda mi się coś zrobić ze zdrowiem. Nie sądzę, by było możliwe wyśledzenie, który z tych setek czynników odpowiadał za obłączek.
A, na 105% nie przeczytał i nie przeanalizował całego wątku  Boty mają mechanizm wyszukiwania słów kluczowych i budowania na ich podstawie zdań, które brzmią z sensem.
Póki co, spore dawki tyrozyny i boru. Obserwuję, czy będzie widoczna zmiana.
Reputacja:
13
08-13-2026, 08:27 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-13-2026, 08:27 AM przez neko1witek.)
(08-13-2026, 06:48 AM)tomakin napisał(a): Wrzuć gdzie chcesz i w jakiej formie chcesz. Na pewno będzie jakaś ciekawostka, na pewno nie będzie żadnego wielkiego przełomu.
Tutaj po prostu nie ma zbyt wielu źródeł czysto naukowych, trzeba robić to, co ja, czyli wyszukiwać wspólne mianowniki, formułować hipotezy, a potem sprawdzać, wyszukując choroby, gdzie jest obecny TYLKO ten jeden czynnik, który analizujemy, wyszukując w internecie zdjęcia dłoni osób z tymi konkretnie chorobami, najlepiej przed i po leczeniu.
Druga sprawa, ja sam sobie nie zrobię żadnego testu "na obłączki", jak to bot proponuje, bo mam jakieś ogólne problemy zdrowotne. Mogę rozwiązać te problemy i obłączki (miejmy nadzieję) wrócą, ale to będą setki współzależących od siebie czynników, które się zmienią, jeśli uda mi się coś zrobić ze zdrowiem. Nie sądzę, by było możliwe wyśledzenie, który z tych setek czynników odpowiadał za obłączek.
A, na 105% nie przeczytał i nie przeanalizował całego wątku Boty mają mechanizm wyszukiwania słów kluczowych i budowania na ich podstawie zdań, które brzmią z sensem.
Póki co, spore dawki tyrozyny i boru. Obserwuję, czy będzie widoczna zmiana.
Nie twierdzę, że bot coś wykryje, ale to obecnie najlepsze AI, nic go nie pobiło póki co. Więc może być super do analizy.
Jak będę miał czas to mogę go potem zmusić do przeczytania wszystkich postów i wyciągnięcia wspólnego mianownika. Gdybym miał to gdzieś wyeksportowane, to byłoby to łatwiej, bo tutaj będzie chyba używał tokenów do zczytywania obrazu, a to trochę ich zżera. Przyjrzę się temu potem.
Wczoraj za godzinę pracy użył mi 7% tokenów z całego tygodnia, czyli spoko.
Jak dodaje się załączniki.?
Reputacja:
59
tu raczej nie dodasz, cholera wie, czy to w ogóle może działać, wrzuć na jakikolwiek serwis hostujący pliki.
Reputacja:
59
Jeszcze raz popatrzmy na wpisy z marca 2026, bo wtedy była największa poprawa.
16 wieczorem, 17 po północy pisałem, że jest ciągle mega mocna poprawa. Wtedy zacząłem brać cholinę, piracetam i B5, już po tym, jak ta poprawa się pojawiła.
... wróć, brałem ją wcześniej.
Źle, trzeba zacząć od początku, nie od końca. 11 marca, wtedy jeszcze nie było żadnej dużej poprawy. Kilka dni wcześniej pisałem, że jakaś jest, ale niewielka
12 zacząłem zestaw
- cholina
- kreatyna
- witamina E + karnityna
- melatonina
- bor
- omega 3
- B12
13 marca - bardzo mocna poprawa wszystkich parametrów pracy mózgu
Gdzieś po drodze kadzidłowiec
17 marca - odczucie "lekkości".
5 dni po rozpoczęciu boru.
...a może to po prostu efekt wyciszenia stanów zapalnych w stawach? Bor i kadzidłowiec mogą tak działać.
No dobra, to jeszcze kadzidłowiec, jako że on łączy się z borem i to powinno się brać równocześnie.
Mamy więc bor, tyrozynę, kadzidłowiec. Plus zestaw z probiotykiem i witaminą C.
Reputacja:
13
Reputacja:
59
Reputacja:
59
Pierwszy błąd, oczywisty - bot stwierdził, że w objawie terry'ego obłączki są, ale zasłonięte. Bzdura kompletna, lekarze czy naukowcy często się mylą i też piszą bzdury, nawet twierdząc, że w objawie terry'ego obłączek jest wielkości całego paznokcia (bo cały paznokieć jest biały). Nie wiem, skąd bot to wyciągnął, prawdopodobnie własnie z takiego badania gdzie w opisie naukowcy coś namieszali. Dziwne, bo praktycznie KAŻDA publikacja o objawie terry'ego powtarza, że obłączek tam zanika i to jest w dosłownie tysiącu źródeł, a źródło które twierdzi coś przeciwnego jest pewnie jedno.
obawiam się, że na tym błędzie wyłoży się całe jego rozumowanie, bo właśnie odrzucił NAJBARDZIEJ UDOKUMENTOWANĄ chorobę, w której obłączki zanikają.
Drugi błąd, już mniejszy, wczoraj przyznał się, że w badaniu na temat trądu nie ma nic o obłączkach, teraz wprost napisał, że ani razu nie występuje tam to słowo. Występuje, jeden raz
Hmmm... hipoteza krążeniowa? O co botowi chodzi? Aaaa.... wiem, znalazł ostatnie wpisy, gdzie robię teraz eksperyment z cofnięciem zmian krążenia. To kompletnie nie ma nic wspólnego z obłączkami, chcę cofnąć objaw Terry'ego, stosując sposoby, które go cofnęły, tyle że w całkowicie innej chorobie  Biedny bot nie doczytał. Wielokrotnie (ostatnio chyba na poprzedniej stronie) pisałem, że brak obłączków na pewno nie wynika z zaburzenia krążenia.
Kolejny błąd, już bardzo poważny, bo niebezpieczny - "3% zdrowych ludzi nie ma żadnych obłączków". W tym badaniu, na które bot się powołuje, owszem, tak wyszło, ALE nie wiemy, czy ci ludzie na pewno byli zdrowi. Nie mieli żadnych ZDIAGNOZOWANYCH chorób.
Następny, bot wnioskuje, że zmian nie da się odwrócić, bo dializa nerek ich nie cofa. Dializa nie leczy niewydolności nerek, ona jedynie umożliwia przeżycie, ale stan organizmu w dalszym ciągu jest masakrycznie zły. Też dziwne, bo jednocześnie bot podaje przykład badania (które tez w tym wątku cytowałem), gdzie po przeszczepie wątroby (a więc całkowitym wyleczeniu, a nie tylko lekkiej poprawie) znikły zmiany w wyglądzie paznokci.
Uhh... nie wiem nawet, jak to skomentować. Tragicznie, po prostu tragicznie.
|