This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 2.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obłączki
Jeden model jeszcze wspomniał.
grok-4.20-beta-0309-reasoning napisał(a):Mniej nasilone, ale udokumentowane powiązania
Witamina A – upośledzona konwersja β-karotenu do retinalu (enzym β-karoten 15,15’-dioxygenaza jest zależna od FAD).
Glutation – obniżona aktywność glutation reduktazy (klasyczny test na niedobór B2).
Witamina B1 (tiamina) – pośrednie zaburzenia (mniej udokumentowane, ale obserwowane).
Odpowiedz
serio bot napisał retinal zamiast retinol? Retinal istnieje, ale beta jest zamieniany w retinol.

Glutation, no czyli trzeba cysteinę ogarniać.

...zaraz zaraz, to może być TO. Do wytworzenia i utrzymania wysokiego glutationu, oprócz cysteiny, potrzeba przeciwutleniaczy. Jeśli konieczna jest również B2, której brakowało, to może właśnie połączenie jej z wysokim poziomem przeciwutleniaczy dało efekt poprawy, podnosząc glutation?

W 2010 brałem końskie dawki witamin C i E. Nie było cysteiny, ale była odżywka białkowa, co na jedno w sumie wychodzi.

W 2020 z kolei były wysokie dawki melatoniny, bardzo możliwe, że była też n-acetylocysteina, wtedy dużo o covid się mówiło.

Niby jest opcja, że tylko w tamtych dwóch okresach robiłem równolegle te dwie rzeczy, duże dawki B2 i przeciwutleniaczy. Okresy poprawy czy większego wzrostu obłączków miewałem dość regularnie, ale wtedy było to bardzo nasilone. W 2010 pisałem o rozpoczęciu dużych dawek b complex jakieś 2 tygodnie przed mega poprawą, a potem zacząłem brać żeńszeń, który też ma ją w składzie. W 2020 już pojęcia nie mam, czy b complex była czy nie. Ale bardzo możliwe, że tak.

Eh, żebym jeszcze miał pewność że mi tej b2 naprawdę brakuje. No ale teraz z górki, bo albo to, albo tauryna, plus minimalna szansa na lukrecję. Tauryny nie biorę, lukrecji też nie piję, czekam, czy coś się zmieni.

Ewentualnie jest opcja, że brakuje i tego i tego.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości